19 maj 2007

Alene i Det Store Hus, d. 11.-16. maj

Lørdag morgen, d. 12, maj, stod jeg så op og gjorde mig klar til første daladala tur helt alene. Jeg var vel klar omkring kl. 9:30, satte mig i første og bedste daladala – og ventede så. Da den endelig kørte var vi måske 20 personer, hundrevis af bananer, en stor sæk kartofler og en høne stoppet ind i bilen… sikke en oplevelse. Inde i Arusha stoppede daladala’en først ved ”endestationen”, hvor jeg har været en gang før. Så jeg var da helt sikker på, at jeg sagtens kunne finde tilbage til ”centrum” med Klokketårnet, men det kunne jeg ikke.. Jeg gik og gik og blev fuldstændig mudret til – og først da jeg var helt udenfor alting, måtte jeg bøje mig og gå hen på nærmeste tankstation for at spørge om hjælp. Jeg var gået i en helt forkert retning, men blev så guidet tilbage. Da jeg endelig var tilbage i velkendte omgivelser var kl. ca. 11:30. Jeg startede så ved turistinformationen, hvor jeg fik et gratis bykort (fotokopi)! Jeg fik købt ind – en masse mad og så lige 5 liter vand.. Herefter slæbte jeg poser og vanddunk op til daladala-stationen, som jeg selvfølgelig ikke lige kunne finde. Jeg var sikker på, at mine arme skulle falde af! Fandt heldigvis nogle at følges med – de ledte også efter daladala’en mod Usa River. Endelig fandt vi den, men måtte alligevel skifte i Tengeru. Rimeligt besværligt med alle de varer. Da jeg så kom til Kilala, var der en ladvogn stopfyldt med folk og varer, men der skulle jeg da med. Hold da op, hvor var der langt op til hospitalet. Jeg blev mast og skubbet og har fået blå mærker på armene. Da jeg endelig kom tilbage, var der ikke noget lys, typisk! Jeg gik ned til kantinen for at få noget varm te – og blev der en times tid. Tog tilbage og spiste rester, som finnerne havde efterladt – kold selvfølgelig, men det var ok. Pludselig var der igen lys, så jeg kunne tænde for computeren og høre musik hele aftenen.

Søndag morgen stod jeg rimeligt tidligt op, vaskede tøj (større projekt, tog meget lang tid). Herefter ville jeg lave lidt mere varmt vand, men det begyndte at ryge og slå gnister fra ledningerne, så det måtte jeg droppe.. Trak ud i toilettet med det resultat, at vand plaskede fra cisternen og ned på gulvet. Tog ned på apoteket og bad om hjælp. Varmtvandsbeholderen kunne ikke lige fikses uden hjælp fra elektriker, men Mr. Tall kunne heldigvis hurtigt hjælpe med toilettet.
Efter frokost tog jeg tilbage på apoteket og hjalp lidt til i små to timer, og så gik jeg op på børnehjemmet for at hilse på og snakke lidt med Tina. Jeg satte mig bare, og så kom børnene af sig selv. Tydeligvist vant til forskellige frivillige medarbejdere hele tiden og bare glade for lidt opmærksomhed. Vi så Løvernes Konge – eller den kørte i hvert fald i baggrunden, men det var lidt svært at fokusere, når 25 unger suser rundt omkring samtidigt. Omkring kl 17 var filmen ovre, tøjet beskidt og håret i uorden, så jeg gik hjem igen.
Det var en meget kold og regnfuld søndag, så jeg tog igen i kantinen for at få varm te og frisklavede chapati. Dejligt at blive varmet igennem. Tilbage i huset var finnerne kommet tilbage fra deres hotelophold – de havde haft en herlig weekend, med lækker mad og opvartning hele dagen.
I dag fik jeg endelig klarhed over status på internetforbindelsen. Dr. Julius fortalte mig, at der var en tekniker forbi i går, så forbindelsen er helt i orden nu, men regningen skal betales, før vi kan bruge nettet. ”The treasurer” har fået denne besked, så der bliver forhåbentligt betalt penge og lukket op for kontoen inden længe. I morgen, måske..

Mandag aften, d. 14. maj, og temmelig glad og fortrøstningsfuld. Det skal nok gå, er følelsen, der fylder mig, som jeg sidder her med mæt og tilfreds med lys og musik.
It-fyren dukkede op, men regningen var altså endnu ikke blevet betalt....
Inden frokost hørte jeg så Jaakko og Jeremiah snakke sammen om overtagelse af Tinas hus. Da jeg kom tilbage til huset kl. 16:30 var det allerede tomt for alle deres ting, de havde altsaa bestemt sig for at flytte. Strømmen var væk igen, så jeg gik ned i kantinen for at få te og doughnuts, indtil jeg blev hentet af Mr. Tall og elektrikeren, der ville ordne min varmtvandsbeholder. Det lykkedes efter en halv times tid, så nu er der varmt vand igen! Jeg hentede cola’er til dem, og så sad vi ellers med min swahili-dansk ordbog og øvede lidt.

D. 15. maj, tirsdag, var for første gang længe en dag med sol og varme. Dejligt ikke at gå rundt og fryse! Dagen slæbte sig af sted – stadig ikke noget internet. Der var et langt møde i går eftermiddags, der især omhandlede apoteket; men ingen fra apoteket var repræsenteret. Det skældte jeg naturligvis Jeremiah ud over. Han erkendte da også, at det var en fejl. Det er blevet besluttet, som jeg har foreslået, at medicinen samles til ét rum, så MEMS lageret bliver sløjfet… gerne snarest, men her bremser jeg, for jeg mener altså, at det er vigtigt, at der bliver ryddet op og gjort status først. Denne beslutning blev umiddelbart støttet af Masakila.
Apoteket blev lukket omkring kl. 16, så der var lige en times tid endnu med sol. Jeg slæbte en stol ud i haven og fandt en solstribe, og gik så i krig med ”Te i den blå sofa”. Det er så første dag, hvor jeg faktisk har brugt tid på at læse skønlitteratur.. dem kommer der nok mange flere af, men det er også fint nok.

Så er det onsdag aften, d. 16. maj. I eftermiddags havde vi på et tidspunkt hverken vand eller strøm, men jeg opdagede det næsten ikke. Jeg fik hjælp af Elly i dag. Hun er 20 år og arbejder til daglig i laboratoriet – til september skal hun læse til laboratorietekniker. Hun hjalp til med at sortere og samle indholdet af de mange kasser i ”The Donation Room”. Vi fik ryddet et reolsystem og vasket det af, og så hentede vi alt medicinsk udstyr som vat, handsker, sprøjter og infusionsvæsker ind fra det bagerste rum. Jeg har nemlig tænkt mig, at det inderste rum kun skal indeholde medicin – hvis muligt al medicin fra alle rum, men det er muligvis rigeligt optimistisk. På den anden side, noget af den donerede medicin kan godt stå i det forreste rum, hvis bare det bliver ryddet endnu bedre op!
Elly var meget effektiv, og jeg tror nok, at hun kommer tilbage i morgen, så vi kan komme endnu videre. Hvis min plan lykkes betyder det også, at hospitalet får to rum mere at råde over – og det er vist rimeligt tiltrængt.
Anyway.. ved 12-tiden kom Jaakko og Ashley hen til mig på apoteket. ”Ashley skal flytte ind i vores hus”, sagde Jaakko – og mente åbenbart Det Store Hus; mit hus. Jeg fulgte med dem op til huset, viste hende hurtigt rundt, og viste hende dér, hvor der er ledige værelser. Hun virkede tilfreds og slæbte så alle sine ting derind og forsvandt med et ”på gensyn i aften”.
Efter arbejde gik jeg op til børnehjemmet med en posefuld hjemmestrikkede dukker, jeg havde fundet på apoteket, og blev deroppe en times tid – og havde børn overalt, mens jeg var der. Herefter gik jeg ned til kantinen og drak te (stadig ingen strøm, så jeg kunne ikke selv lave te). Snakkede med Moses, der er ved at lære engelsk og herefter fransk, så han kan blive en god safariguide. Han er bestemt ikke den første, jeg snakker med, der har samme plan! Jeg fik et stykke sukkerrør paa vejen tilbage, og sad så senere i stearinlysets skær og gnaskede på det. Mmm.. sødt og godt.

Ingen kommentarer: