12 maj 2007

Madlavning hos Sam & Villa d. 30. april

Mandag er klart den travleste dag på apoteket. Mama Masakila (sygeplejersken, der til daglig leder apoteket) var alene og ville gerne have min hjælp. Så jeg sad hele dagen i 30°C og hjalp med recepterne, der kom i en lind strøm. Det er stadigvæk lidt svært for mig at tyde det, der er skrevet på recepterne, men da det meget ofte er de samme lægemidler, der bliver ordineret (malariamedicin, antibiotika og smertestillende medicin), går det bedre allerede.

Jeg udleverede medicinen et par enkelte gange med ordene ”meza mbili mara tatu” – ”indtag 2 gange 3” eller noget i den stil..

Jeg var meget træt, da jeg gik kl.16:30 , hvor der næsten ikke var flere patienter. Reneé kom tilbage fra Arusha en times tid senere, og sammen gik vi ned til Dr. Sam og Villa – der er vores nærmeste naboer. Vi var nemlig inviteret til undervisning i ”chapati” bagning og efterfølgende aftensmad. Chapati er en slags madpandekager, der laves af kokosmælk, mel, salt og vand. Først æltes dejen grundigt, så tilsættes olie, der også æltes grundigt ind i. Derefter formes dejen til små snegle, der hviler lidt, mens stegepanden varmes op med lidt olie. Dejen rulles nu ud til en pandekage, kommes på panden og vendes et par gange, mens der bliver tilsat endnu mere olie.

Vi snakkede om tanzaniansk madlavning generelt, og her gik det så op for mig, at selvom maden virker simpel og rimelig sund, så er den fyld med majsolie og kokosmælk – intet under, at jeg føler mig tyk og fed efter en uge hernede!

Da vi havde bagt færdigt, tryllede Villa lige resten af måltidet frem; ris med ærter, gryderet med oksekød og kokosmælk, naturligvis, stuvet spinat, grønne bønner, stykker af banan og avocado. Virkeligt lækkert – og meget bedre end kantinemaden.

Reneé og jeg var begge trætte, men vi blev nødt til at vente, til vi havde mødt Dr. Sam´s forældre.. ventetiden brugte jeg til at lære lidt mere swahili.

Ingen kommentarer: