19 maj 2007

På besøg hos Mama Pray (Grace), 17.-18. maj

I dag er det torsdag, d. 17. maj. For mig ringer det ikke umiddelbart nogle klokker, men da jeg satte mig til rette i det lille kapel for at deltage i morgenbønnen, kunne jeg godt fornemme, at det var en særlig dag. En times tid senere med salmer, fællesbøn, bibellæsning mm. var jeg alligevel nødt til at spørge Masakila, hvad der var specielt ved denne dag, og selvom ingen af os kan det engelske ord, opfangede jeg, at det jo er Kristi Himmelfartsdag i dag. Hvis jeg havde været hjemme i Danmark, ville jeg have holdt fri og sovet længe, men her var det en arbejdsdag ligesom alle andre. Og dog, det var virkelig en effektiv dag og mange kasser blev tømt, flyttet og smidt ud. Det, jeg troede ville tage måneder, kommer nu til at tage dage/uger, bare fordi indstillingen nu er til, at det er nu, det skal ordnes – og Elly gør hvad hun kan: ”Let’s continue”, virker ganske motiverende! Det, der halter mest bagefter er stadigvæk de mange kasser med sprøjter, kanyler og bandage/plaster i forskellig form og størrelse. Så er det selvfølgelig også alle kasserne med ting, jeg ikke aner noget om. Planen for i morgen er at prøve at samle nogle af de ting, der aldrig bliver brugt – og så få en eller anden læge til at afgøre skæbnen for disse ting. går jo nok.

Der er en frivillig medicinstuderende, Evan, her i øjeblikket. Ligesom Ashley er han også udsendt af CCS (Cross Cultural Solutions) – dog kun i tre uger, så han kender Ashley og kunne fortælle, at hun har forlænget og forlænget sit ophold her, men at hun nu ikke længere kan blive boende i CCS huset i Tengeru. Det er derfor, hun er flyttet ind i ”Det store Hus”. Desuden fortalte han, at hun har fået en kæreste hernede...
Jeg var vildt træt efter arbejdet, så jeg tog hjem og læste lidt. Pludselig slog vejret om, og klar aftenhimmel blev til blæst og styrtregn på et øjeblik. Så blev kl. 19, og jeg gik ned til det grønne hus, hvor Mama Pray, hendes to døtre og hendes barnebarn I morges mødte jeg så Ashley. Jeg hørte godt, at hun kom listende ved 23-tiden, men jeg magtede ikke at stå op for at hilse på hende. Hun havde fået ordnet hår siden i går middags, så hendes lange brune hår er flettet i små fletninger. Det gjorde så, at jeg nu er helt sikker på, at hun er én af de piger, Renee og jeg mødte, da vi dasede ved Kigongoni. Dermed ved jeg også fra Renee, at hun ikke er godt selskab! Det er jeg faktisk lidt ked af, for så er jeg jo nødt til at holde lidt afstand.. men ok, det er også kun tre uger, det ventede med maden klar. Vi fik gryderet med bananer og kød, avocado, banan og cola. Efter maden så vi video af datterens venindes ”Send off party”, som var en fest umiddelbart før brylluppet, hvor det blev markeret, at pigen nu skulle flytte hjemmefra… Jeg fik så nykogte yams, to friske æg, en flaske vand og en lille buket blomster med hjem.
Fredag morgen startede jeg så med at spise mine søde kartofler og drikke te. Mødte op kl. 8 som sædvanligt. Dagens rapport (eneste på engelsk) omhandlede en 15-årig pige med type 1 diabetes, indlagt med høj feber, tårnhøjt blodsukker og larmende vejrtrækning... hun døde tidligt i morges, 1½ døgn efter indlæggelse. Suk…
Lige efter morgenmødet blev jeg hevet til side af Dr. Kiwesa (Dr. in charge), der spurgte til min sambo, og om hun lavede problemer. Hun er åbenbart blevet smidt ud af CCS (organisationen, som hun kom herned med), og Dr. Kiwesa er så bekymret for, at det kan give hospitalet problemer at huse hende. Når engang hun dukker op igen, vil han snakke med hende.
Jeg kom lidt videre med oprydningen og de mange kasser, men det gik ret langsomt i dag, da jeg var alene – og havde lidt problemer med maven. Kl. 15:30 var der møde for alle medarbejdere – og først omkring kl. 18 var jeg så tilbage i huset. Til mødet blev det blandt andet indskærpet, at det fra nu af kun er farmaceuten (dvs. mig) og Masakila, der må komme ind i de inderste rum på apoteket.
Ellers var det sådan noget som løn, overarbejde, fridage og barselsorlov, der blev diskuteret. Jeg kunne forstå, at der er 100 dages barsel ved tvillingefødsler, 84 dage ved almindelige og i begge tilfælde tre dage til fædrene. Hmm..

Ingen kommentarer: